Danes je komisija Evropskega parlamenta za notranji trg in zaščito potrošnikov (IMCO) podala svoje mnenje o prihajajoči reformi avtorskega prava. To je bilo drugo najpomembnejše glasovanje – glasovanje komisije za legalne zadeve, ki bo odločilnega pomena, sledi septembra. Izid četrtkovega glasovanja (8.6) je jasno pokazal: vsak glas šteje, potrebno se je še naprej boriti.

Photo: (cc by-nc-nd Phil Shirley)

1. “Alternativni kompromisi” zavrnjeni

Prejšnji teden sem opozarajala na P. Arimontove poskuse spodkopavanja pogajalcev političnih strank in vsiljevanje njegovih groznih “alternativnih kompromisov”. V pogajanjih, ki so trajala do zadnje minute, so njegove predloge zavrnili. Hvala da ste se vpletli ter obvestili vaše predstavnike v Evropskem paramentu o vašem stališču!

Kar se tiče spornih tem, ki so jih “alternativni kompromisi” zajemali, pa je bil rezultat glasovanja za eno stran pozitiven, za drugo pa se je končal v kaosu:

2. Stroji cenzure ustavljeni tik pred nastankom

Komisija je zavrnila cenzurne filtre s sprejetjem bolj uravnovešenega in smiselnega kompromisa.

Nov tekst, ki ga je sprva predlagala Evro-poslanka Michał Boni iz organizacije za državljanske svoboščine, ne prisili spletne servise v namestitev cenzurnih filtrov. Prav tako ojača uporabnikove možnosti, da izpodbija cenzuro del, ki jih je naložil.

3. Ni večine, ki bi zaščitila vašo pravico do deljenja novic

Tragično, a komisija, zadolžena za zaščito pravic potrošnikov, se ni mogla strinjati s preprečitvijo širjenja avtorskih pravic založnikov, ki so jih neodvisni strokovnjaki v en glas označili kot kršenje svobode govora.

Poslanci iz zadnjih klopi skupine Socialisti in demokrati iz Francije in Belgije so se uprli pogajalcu njihove skupine, prav tako pa kar nekaj Evro-poslancev, ki so proti tem načrtom, ni bilo v akciji: cela skupina GUE/NGL, Italijanska Five Star Movement in nekaj članov ECR skupine, nihče od njih se ni toliko potrudil, da bi bil prisoten pri glasovanju proti temu napadu na vašo pravico do deljenja novic na spletu. Rezultat je, da so vsi načrti propadli in nobena od predlaganih sprememb predlogom komisije ni dosegla večine.

Ker ti Evro-poslanci niso prišli na glasovanje, je bil viden resen negativen vpliv tudi na druge teme: veliko pozitivnih izboljšav je bilo zavrnjenih za glas ali dva, kot npr. zahteva, da omejevanje digitalnih pravic (DRM) ne omejuje uporabnikov pri uveljavljanju izjem v zakonodaji avtorskega prava.

4. Omejitev besedilnega in podatkovnega rudarjenja ostaja

Komisija hoče, da se moderna metoda raziskav rudarjenja podatkov in besedil dovoli le ozki skupini ljudi – znanstvenim inštitutom. Sicer je to sedaj razširila še na inštitute za kulturno dediščino, a to niti približno ni dovolj; Ni razloga, zakaj se tak način dela ne bi dovolil tudi novinarjem, start-upom, znanstvenim navdušencem in drugim.

Še huje, komisija hoče omejiti analizo le na podatke, ki so bili “pridobljeni”, in s tem nepotrebno postaviti pod vprašanje ali se podatki, ki so prosto dostopni na internetu lahko vporabijo v tej praksi.

5. Formacija soglasja za legalizacijo uporabniško-ustvarjenih vsebin v Evropi

Komisija je sprejela predlog, sprva predlagan s strani komisije za kulturo, ki zahteva izjemo v zakonu avtorskih pravic in legalizira veliko sodobnih internetnih praks , kot so reakcijski GIF-i, meme-i, lipdub-i in druge oblike vsebin, ki jih ustvarjajo praktično vsi uporabniki interneta.

Prav tako je predlagala sprejem pravice do panorame ali “Freedom of Panorama”, – pravica do prostega deljenja fotografij, zajetih na javnih mestih širom Evropske Unije. To je pred dvema letoma v peticiji zahtevalo več kot pol milijona ljudi, a je takrat to komisija ignorirala.

* * *

Današnji izid lepo prikaže, kako tesna je bitka: Ali bo Evropska zakonodaja avtorskih pravic zasrana še naslednjih nekaj let? Ali bodo nameščeni filtri za cenzuro interneta? Ali še imamo pravico do linkanja in linkov? Ali so moderne raziskovalne prakse dostopne vsem? Vse skupaj bo odvisno od vsakega posameznega glasu Evro-poslancev – ali njihove odsotnosti.

To mora biti klic k akciji za vse, ki jim je do svobodnega interneta in pragmatičnega sistema avtorskih pravic. Prosim, ostanite organizirani in se upirajte tem škodljivim idejam!

Nadaljujte z razlago teh dejstev Evro-poslancem, ki niso strokovnjaki na tem področju in jih argumenti lobistov industrije prehitro prepričajo v njihovo izvito resnico. Na primer, v komentarjih pod članki, ki jih objavijo na svojih socialnih omrežjih, jih opozorite, da so tovrstne objave stvar, ki jo hočejo prepovedati in ali se resnično počutijo, kot da so s svojo objavo povzročili založniku novice ekonomsko škodo. Vprašajte jih, zakaj ignorirajo akademski konsenz.

In zahtevajte, da progresivni Evro-poslanci nehajo zabušavati in dajo vašim spletnim pravicam prioriteto, ki si jo zaslužijo!

Izgovorov za neudeležitev na kritičnih glasovanjih o svobodah interneta ni! Tweet this!

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.