Σήμερα, η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή (IMCO) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε την τοποθέτησή της σχετικά με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρώπη. Αυτή ήταν η δεύτερη πιο σημαντική ψηφοφορία πάνω στο θέμα αυτό: η ψήφος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων, που ηγείται του ζητήματος, θα ακολουθήσει τον Σεπτέμβριο. Το αποτέλεσμα της ψήφου δείχνει ξεκάθαρα: κάθε ψήφος μετράει – πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Φωτογραφία: (cc by-nc-nd Phil Shirley)

1. Οι “εναλλακτικοί συμβιβασμοί” ηττήθηκαν

Την προηγούμενη εβδομάδα, προειδοποίησα σχετικά με την απόπειρα του Μέλους του Κοινοβουλίου Pascal Arimont να υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις των πολιτικών ομάδων και να προωθήσει απαράδεκτους “εναλλακτικούς συμβιβασμούς”. Στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες διήρκεσαν μέχρι και το τελευταίο λεπτό, η απόπειρα αυτή ηττήθηκε. Σας ευχαριστώ για τη συμβολή σας και για την πίεση που ασκήσατε στα Μέλη σας στο Κοινοβούλιο!

Όσον αφορά στα εριστικά θέματα που άγγιζαν οι “εναλλακτικοί συμβιβασμοί”, τα αποτελέσματα ήταν θετικά σε ένα από αυτά, αλλά στα υπόλοιπα, η ψήφος οδήγησε σε χάος:

2. Οι μηχανές λογοκρισίας (censorship machines) κρατήθηκαν σε απόσταση

Η Επιτροπή απέρριψε τις μηχανές λογοκρισίας (censorship machines) με την ψήφιση ενός πιο ισορροπημένου και λογικού συμβιβασμού.

Το καινούριο κείμενο, που προτάθηκε αρχικά από το Μέλος του Κοινοβουλίου Michał Boni στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, αφαιρεί την υποχρέωση των διαδικτυακών πλατφόρμων να χρησιμοποιούν τεχνολογίες όπως είναι η αναγνώριση περιεχομένου, προκειμένου να παρακολουθούν τις αναφορτώσεις των χρηστών. Επίσης, ενισχύει την δυνατότητα των χρηστών να προσβάλλουν το κατέβασμα των έργων που έχουν ανεβάσει.

3. Καμία πλειοψηφία για να προστατέψει το δικαίωμά σας να μοιράζεστε ειδήσεις

Δυστυχώς, η Επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών δεν μπορούσε να συμφωνήσει κατά της πρότασης για το επιπρόσθετο δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας για τις ειδησεογραφικές σελίδες κάτι που ανεξάρτητοι ειδικοί στον τομέα ομόφωνα. κατέκριναν και αποκάλεσαν “μια παρέμβαση στην ελευθερία της έκφρασης”.

Απλοί βουλευτές από τις ομάδες των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών από Γαλλία και Βέλγιο επαναστάτησαν κατά του διαπραγματευτή της ομάδας τους, καθώς επίσης, κάποια Μέλη του Κοινοβουλίου που ήταν αντίθετα με τα σχέδια αυτά έλειπαν: ολόκληρη η ομάδα GUE/NGL, η Ιταλική κινητοποίηση Five Star Movement και ορισμένα μέλη από την ομάδα ECR δεν εμφανίστηκαν να ψηφίσουν ενάντια στην επίθεση κατά της ελευθερίας σας να μοιράζεστε ειδήσεις στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια όλων απέτυχαν και καμία από τις υποσχόμενες αλλαγές στην καταστροφική πρόταση της Ευρωπαϊκή Επιτροπής δεν έτυχε πλειοψηφίας.

Το γεγονός ότι τα Μέλη αυτά του Κοινοβουλίου δεν ενδιαφέρθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία είχε μεγάλο αντίκτυπο πέρα από το συγκεκριμένο θέμα: πολλές βελτιώσεις απορρίφθηκαν με μικρή διαφορά μιας ή δύο ψήφων, όπως για παράδειγμα η αποτροπή των ψηφιακών κλειδαριών (DRM) από το να σταθούν εμπόριο στα δικαιώματα εξαίρεσης από την πνευματική ιδιοκτησία που έχουν οι χρήστες.

4. Οι περιορισμοί για τη συγκέντρωση κειμένων και δεδομένων (Text and Data Mining) παραμονεύουν

Η Επιτροπή θέλει την σύγχρονη μέθοδο έρευνας με τη συγκέντρωση κειμένων και δεδομένων να επιτρέπεται μόνο για περιορισμένο σύνολο ατόμων, ωστόσο επεκτάθηκε ελάχιστα από την αποκλειστικότητα των ερευνητικών ιδρυμάτων, που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και σε ιδρύματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην επιτρέπεται στους ενθουσιώδεις, δημοσιογράφους, startups και άλλους να εφαρμόζουν τη συγκέντρωση κειμένων και δεδομένων.

Ακόμα χειρότερα, η Επιτροπή θέλει να επιτρέψει την ανάλυση μόνο των δεδομένων στα οποία έχει “αποκτηθεί” πρόσβαση, θέτοντας χωρίς λόγο το ερώτημα σχετικά με τα δεδομένα που βρίσκονται ελεύθερα στο διαδίκτυο και κατά πόσο η συγκέντρωσή τους θα ήταν επιτρεπτή.

5. Γενικά αποδεχτή η νομιμοποίηση του περιεχομένου που παράγεται από τους χρήστες (user-generated content) στην Ευρώπη

Η Επιτροπή υιοθέτησε μια πρόταση που έγινε αρχικά από την Επιτροπή Πολιτισμού για την απαίτηση μια εξαίρεσης από το δικαίωμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, η οποία οποία νομιμοποιεί πολλές σύγχρονες πρακτικές του διαδικτύου όπως η έκφραση μέσω GIFs, memes, lipdubs και άλλες μορφές περιεχομένου που παράγονται από τους χρήστες.

Επίσης, πρότεινε την αποδοχή της Ελευθερίας του Πανοράματος (Freedom of Panorama), δηλαδή την δυνατότητα ελεύθερης δημοσίευσης φωτογραφιών που απεικονίζουν δημόσια μέρη, σε όλη την Ευρώπη – κάτι που απαίτησαν μέσω λίστας υπογραφών λίστας υπογραφών πριν από δύο χρόνια πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι, αλλά κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να αγνοήσει.

* * *

Το σημερινό αποτέλεσμα δείχνει πόσο κοντά μας βρίσκεται αυτή η μάχη: Το αν η πνευματική ιδιοκτησία στην Ευρώπη θα βρίσκεται σε αναστάτωση για πολλά χρόνια ακόμα, το αν οι μηχανές λογοκρισίας θα εφαρμοστούν, το αν θα εξακολουθούμε να έχουμε το δικαίωμα στο σύνδεσμο, το αν οι σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές θα είναι προσβάσιμες από όλους: όλα αυτά εξαρτώνται από την ψήφο κάθε Μέλους του Κοινοβουλίου ξεχωριστά – ή την απουσία τους.

Αυτό πρέπει να αποτελέσει κάλεσμα για δράση σε όλους όσους ενδιαφέρονται για τις ελευθερίες μας στο διαδίκτυο και για ένα λογικό νομικό πλαίσιο για την πνευματική ιδιοκτησία. Παρακαλώ, μείνετε οργανωμένοι προκειμένου να αντισταθούμε σ’ αυτές τις επικίνδυνες ιδέες!

Συνεχίστε να εξηγείτε τα δεδομένα στα Μέλη του Κοινοβουλίου που δεν είναι ειδικοί στα ζητήματα αυτά και που μπορεί εύκολα να επηρεαστούν από επιχειρήματα των ομάδων πίεσης που εκπροσωπούν τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, αφήστε τα σχόλιά σας σε άρθρα που δημοσιεύουν στα κανάλια τους στα κοινωνικά δίκτυα και τονίστε πως αυτό ακριβώς είναι που προσπαθούν να περιορίσουν με τις προτάσεις τους – πιστεύουν πραγματικά ότι έβλαψαν οικονομικά την ειδησεογραφική αγορά στην οποία παρέπεμψαν; Ζητήστε τους να σας εξηγήσουν γιατί απέρριψαν την σύμφωνη γνώμη των ακαδημαϊκών.

Και απαιτήστε από τα προοδευτικά Μέλη του Κοινοβουλίου να προωθήσουν το δικό τους παιχνίδι και να δώσουν στις ελευθερίες σας στο διαδίκτυο την προτεραιότητα που τους αξίζει:

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να χάνονται σημαντικές ψήφοι για τις ψηφιακές ελευθερίες! Tweet this!

Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, ο δημιουργός αποποιήθηκε όλα τα δικαιώματα copyright και τα άλλα σχετικά ή συγγενικά δικαιώματα για το έργο του.

Comments closed.