Kaj je Komisija izvedela o kršitvi avtorskega prava, vendar nam je ‘pozabila’ povedati
Ali kršitev avtorskega prava negativno vpliva na zakonito prodajo? Gre za temeljno vprašanje z resnimi posledicami, ki vplivajo na predvideno delovanje avtorskega prava in njegovo izvrševalno politiko.

Januarja 2014 je Evropska komisija nagradila nizozemsko podjetje Ecorys s pogodbo v višini 360.000 € za opravljanje raziskave o tem vprašanju.

Tristo strani dolgo raziskavo so predali Komisiji maja 2015, vendar ta nikoli ni bila objavljena. Vsaj do danes, ko mi je uspelo pridobiti kopijo: Estimating displacement rates of copyrighted content in the EU

Rezultati raziskave: Z izjemo na novo izdanih uspešnic nimamo dokazov, ki bi podprli idejo, da kršitev avtorskega prava na spletu izpodbija prodajo. Takšen rezultat ni edinstven, temveč se sklada s prejšnjimi raziskavami. Z njim se postavlja tudi vprašanje:

Zakaj se je Komisija zadnji dve leti kljub veliki vsoti zapravljenega denarja odločila, da raziskave ne bo objavila?

Z izjemo na novo izdanih uspešnic nimamo dokazov, ki bi podprli idejo, da kršitev avtorskega prava na spletu izpodbija prodajo.Tweet this!

Politika avtorskega prava ponavadi temelji na predpostavki, da ima njegova kršitev neposreden negativen vpliv na prihodke imetnikov pravic. Najnovejši primer takšnega mišljenja je izjemno kontroverzen predlog Komisije, ki od gostujočih ponudnikov zahteva, da namestijo vsebinske filtre za nadzor vsakršne vsebine, ki jo naložijo uporabniki. Komisija trdi, da je takšen ukrep nujen za obravnavo “vrednostne vrzeli”, ki domnevno povzroča izpodbijanje vrednosti na straneh, ki gostujejo mešanico licenčne in nelicenčne vsebine. Primer so strani za predvajanje glasbe ter gostiteljske storitve, kot je YouTube. Za primerno naslovitev takšnih daljnosežnih predlogov moramo vsekakor imeti dostop do vseh dosegljivih dokazov o tem, ali do takšnega izpodbijanja prihaja v praksi.

Ta raziskava bi se lahko skrivala v predalu še več let, če sama ne bi zaprosila za dostop do dokumentov 27. julija 2017 na podlagi zakona EU o svobodi informacij. Prošnjo sem vložila po tem, ko sem se zavedla javnega interesa za to raziskavo, ki sega v leto 2013. Komisiji se dvakrat ni uspelo pravočasno odzvati na mojo prošnjo, vendar pričakujem, da bo dokončen odgovor, skupaj z raziskavo in podpornim materialom, uradno objavljen konec tega tedna.

Komisijo bi povabila, da postane ponudnica konkretnih in pravočasnih dokazov na temo debate avtorskega prava. Ti podatki, ki so dragoceni tako s finančnega vidika kot tudi z vidika uporabnosti, morajo biti na voljo vsem, glede na to, da so financirani s strani Evropske unije – namesto tega pa nabirajo prah na polici, dokler jih nekdo dejavno ne zahteva.

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.