Η διακομματική ομάδα του Ψηφιακού θεματολογίου στη συλλογή των υπογραφώνΗ διακομματική ομάδα του Ψηφιακού θεματολογίου στη συλλογή των υπογραφών

Οι εκδότες θέλουν να έχουν τον έλεγχο πάνω στο πώς μοιραζόμαστε τα νέα στο διαδίκτυο
Tweet this!

Οι εκδότες ασκούν σκληρή πίεση προκειμένου να κερδίσουν περισσότερο τον έλεγχο πάνω στον τρόπο που όλοι μας διαβάζουμε και μοιραζόμαστε ειδησεογραφικά νέα στο διαδίκτυο. Για μήνες τώρα, ο αρμόδιος Επίτροπος για το Ψηφιακό θεματολόγιο κ. Oettinger σκέφτεται αν θα υποκύψει στις απαιτήσεις τους και αν θα τους παραχωρήσει ένα νέο είδος δικαιωμάτων του δημιουργού για τα προιόντα του τύπου. Μια τέτοια απόφαση θα έθετε σε κίνδυνο το βασικό οικοδόμημα του διαδικτύου: το δικαίωμα στο σύνδεσμο.

10.599 άνθρωποι άδραξαν την ευκαιρία να εκφράσουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε τη γνώμη του κοινού σχετικά με το πώς θα έπρεπε – ή δεν θα έπρεπε – να ρυθμίσει νομοθετικά τις πλατφόρμες πέρισυ τον χειμώνα.

Και δεν ήταν μόνοι. Την ίδια στιγμή, συγκέντρωσα μια συμμαχία με πάνω από 80 Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να αποδοκιμάσουν την ιδέα, γνωστή ως “επικουρικό δικαίωμα των δημιουργών (“ancillary copyright”), μέσω μιας ανοιχτής επιστολής.

Χθες, η εκστρατεία SaveTheLink, η οποία συγκέντρωσε τις απαντήσεις από το κοινό, έφερε 10.599 φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις παρουσίασε σε μένα και τους συναδέλφους μου από την διακομματική ομάδα του Ψηφιακού θεματολογίου.

Τα καλά νέα: Εισακούστηκαν. Η αντίθεσή μας ακούστηκε τόσο δυνατά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούσε πλέον να αγνοεί την αντιπαράθεση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τα λιγότερο καλά νέα: Αντί να εγκαταλείψει τα σχέδιά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να διεξάγει μια τελευταία δημόσια διαβούλευση πάνω στο θέμα προκειμένου να συλλέξει ακόμα περισσότερες γνώμες πριν πάρει την απόφασή της. Και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι οι εκδότες είναι απασχολημένοι με τη συμπλήρωσή της διαβούλευσης αυτή τη στιγμή.

Τώρα χρειαζόμαστε τη δική σου φωνή. Μπορείς να βοηθήσεις να λήξουμε την ιδέα του επιπρόσθετου αυτού δικαιώματος των δημιουργών για τους εκδότες μια για πάντα. Πες στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Απορρίπτουμε τους νέους περιορισμούς στην ελευθερία μας στους συνδέσμους και την κοινοποίηση!

Πες στην Ευρωπαϊκή Ένωση τώρα

 

Απορρίπτουμε τους περιορισμούς στην ελευθερία των συνδέσμων
Tweet this!

Θα χρειαστεί να αψηφίσεις λίγο τους νομικούς όρους, αλλά μπορεί να γίνει μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Για να ξεκινήσεις, οι πρώτες 4 απαντήσεις είναι πιθανώς: Ναι, [επέλεξε το ρόλο σου], δεν ισχύει, δεν ισχύει. Η ιστοσελίδα θα σε βοηθήσει με τα υπόλοιπα.

Για να μάθεις περισσότερα, διάβασε την προηγούμενή μου δημοσίευση σχετικά με αυτή τη διαβούλευση.
Ή δες αυτό το βίντεο από την ομάδα Copyright4Creativity :

Μόλις στείλεις τη συνεισφορά σου… καυχήσου γι αυτή:

Μόλις είπα στην Ευρωπαίκή Ένωση: Μην περιορίζετε την ελευθερία στους συνδέσμους! Tweet this!

Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, ο δημιουργός αποποιήθηκε όλα τα δικαιώματα copyright και τα άλλα σχετικά ή συγγενικά δικαιώματα για το έργο του.

Comments closed.