De Intergroep Digitale Agenda ontvangt de handtekeningenDe Intergroep Digitale Agenda bij ontvangst van de handtekeningen

Uitgevers willen controle over hoe we nieuws online delen
Tweet this!

Uitgevers zijn druk bezig met lobbyen om meer controle te verkrijgen over de manier waarop wij allemaal nieuwsartikels online lezen en delen. Maandenlang al overweegt Commissaris voor Digitale Zaken Oettinger om al dan niet toe te geven aan hun eisen en hen een nieuw soort auteursrecht te verlenen voor persproducten. Dit doen kan een fundament van het internet bedreigen: de vrijheid om te verwijzen.

10.599 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om zich uit te spreken tegen deze plannen wanneer de Commissie vorige winter het brede publiek vroeg voor input over hoe het internet zou moeten – of niet zou moeten – gereguleerd worden.

En ze waren niet alleen. Tegelijkertijd verzamelde ik een coalitie van meer dan 80 Europese Parlementsleden om het idee, bekend als “aanvullend auteursrecht”, in een open brief aan te klagen.

Vandaag bracht de campagne “SaveTheLink“, die de antwoorden van het publiek verzamelde, deze 10,599 stemmen naar het Europees Parlement en stelde ze voor aan mij en mijn collega’s van de Intergroep Digitale Agenda.

Het goede nieuws: Ze werden gehoord. Ons verzet werd zo luid dat de Europese Commissie de controverse hierover niet meer kon negeren.

Het minder goede nieuws: In de plaats van de plannen op te bergen besliste de Commissie een laatste publieke raadpleging over het onderwerp te houden om nog meer inzichten te verzamelen vooraleer hun eindbeslissing te maken. En je mag er zeker van zijn dat uitgevers die nu aan het invullen zijn.

Nu hebben we jouw stem nodig. Jij kan helpen om het idee voor méér auteursrechten voor uitgevers voorgoed op te bergen. Zeg de EU: We verwerpen de beperkingen op onze vrijheid om te verwijzen en te delen!

Zeg de EU nu

 

We verwerpen beperkingen op de vrijheid om te verwijzen
Tweet this!

Je zal een beetje juridisch jargon moeten doorstaan, maar je kan het in slechts 10 minuten doen. Als start zijn de eerste 4 antwoorden waarschijnlijk: Ja, [kies uw rol], niet van toepassing, niet van toepassing. De website zal je met de rest helpen.

Om meer te weten, zie mijn vorige blogpost over deze raadpleging.

Of bekijk deze video van de coalitie Copyright4Creativity:

Eens je jouw bijdrage hebt afgeleverd… vertel erover:

Ik zei aan EU: beperk de vrijheid om te verwijzen niet! Tweet this!

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.