Ανησυχώ σοβαρά με τη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Απλά εισάγοντας μια “περιαγωγή για το Netflix” δεν θα τελειώσουν οι διακρίσεις από την πρακτική του γεωμπλοκαρίσματος (geoblocking). Οι άνθρωποι στρέφονται μακριά από το διαδίκτυο σήμερα, επειδή έρχονται αντιμέτωποι με μηνύματα όπως “αυτό το βίντεο δεν είναι διαθέσιμο στη χώρα σας”, για έργα στα οποία προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση και δεν είναι άμεσα διαθέσιμα για πώληση, αλλά ωστόσο έχουν χρηματοδοτηθεί έμμεσα ή άμεσα από δημόσια χρηματοδότηση. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες δράσεις που προτείνονται στη στρατηγική, ισχύουν μόνο για το “νόμιμα αποκτηθέν/αγορασμένο περιεχόμενο”, αυτά τα μηνύματα θα παραμείνουν μια τακτική ενόχληση στις ζωές των Ευρωπαίων. Το ότι η Επιτροπή παρέλειψε να συμπεριλάβει τους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς στα σχέδιά της, βλάπτει ιδιαίτερα τις γλωσσικές μειονότητες, οι οποίες συχνά αποκλείονται από την πρόσβαση σε πολιτιστικό περιεχόμενο σε διασυνοριακό επίπεδο. Το να είχε εφαρμοστεί σε απτά αγαθά αυτή η κατάσταση, θα ήταν κάτι το αδιανόητο, γίνεται όμως για τα άυλα. Είναι απαράδεκτο να ανακατασκευαστούν με τεχνητό τρόπο τα εθνικά σύνορα σε μια (κατά τα άλλα) κοινή αγορά και πάνω στα χωρίς-σύνορα μέσα. Δεν πρέπει να συμβιβαστούμε σε τίποτα πάνω σε ένα web χωρίς φραγμούς και χωρίς διακρίσεις!

Κατέβασε το κείμενο για την Στρατηγική της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς (Digital Single Market strategy)

Η στρατηγική αποτυχαίνει επαίσχυντα πάνω σε οποιαδήποτε ουσιαστική εναρμόνιση των πνευματικών δικαιωμάτων. Ο Επίτροπος Άνσιπ έχει αποτύχει να ανταποκριθεί στις οδηγίες του Πρόεδρου Γιούνκερ για να “σπάσει τους εθνικούς φραγμούς στα πνευματικά δικαιώματα”, κινείται προς μια κατεύθυνση που απομακρύνεται από την αντιμετώπιση οποιουδήποτε από τα βαθύτερα αίτια που υπάρχουν, ιδιαίτερα του κατακερματισμού σε 28 διαφορετικές νομοθεσίες, με διαφορετικούς καταλόγους που ο κάθε ένας τους μεταφράζει διαφορετικά τις εξαιρέσεις και τους περιορισμούς. Αυτές οι 28 νομοθεσίες θα εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τις διασυνοριακές πολιτιστικές ανταλλαγές στην Ευρώπη. Οι καθημερινές online δραστηριότητες των ανθρώπων θα παραμείνουν βυθισμένες σε μια ανασφάλεια δικαίου -από το να μοιράζονται τις δικές τους φωτογραφίες από δημόσια ορόσημα online μέχρι τις σύγχρονες πολιτιστικές πρακτικές όπως οι παραπομπές σε οπτικοακουστικό υλικό.

Για τα θέματα αυτά, η Επιτροπή αγνοεί τις φωνές της μεγάλης πλειοψηφίας των ερωτηθέντων στη διαβούλευση για τα πνευματικά δικαιώματα που πραγματοποιήθηκε πέρυσι. Είναι επίσης τραγικό να γυρίζει την πλάτη της στις βιβλιοθήκες και στις αρχειοθήκες, οι οποίες ζητούν τη μεταρρύθμιση ώστε να μπορούν να εκτελούν την κρίσιμη πολιτιστική αποστολή τους στην εποχή της πληροφορίας. Η Επιτροπή αρνείται να λάβει υπόψη τις εκκλήσεις από τις Ευρωπαϊκές νεότευκτες εταιρίες (startups), για τις οποίες ο νομικός κατακερματισμός παρουσιάζει ένα εμπόδιο στην κλιμάκωση και στο να μπορέσουν να ανταγωνιστούν με τους αμερικανικούς γίγαντες του διαδικτύου. Αποτυγχάνει στο να εξασφαλισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η προστασία των δημιουργών από τις καταχρηστικές συμβάσεις ή η διασφάλιση της πολιτιστικής πρόσβασης για τους χρήστες με αναπηρίες.

Η Επιτροπή Γιούνκερ συνεχίζει να μιλά σκληρά για τις ξένες διαδικτυακές πλατφόρμες, ανακοινώνοντας μια ευρεία αναθεώρηση των πρακτικών τους στο πλαίσιο της στρατηγικής. Ενώ ο υγιής ανταγωνισμός στο διαδίκτυο είναι ένας αξιέπαινος στόχος, εισάγοντας ένα καθήκον μέριμνας για τους διαμεσολαβητές (duty of care for intermediaries), όπως θεωρεί η Επιτροπή, ελοχεύει κινδύνους πρόωρης ανάφλεξης για να εδραιωθεί στην πραγματικότητα η κυριαρχία των μεγάλων παικτών. Σύμφωνα με τα έγγραφα της Επιτροπής που έχω δει, τα σχέδια για αυτό το καθήκον μέριμνας περιλαμβάνει και τον εξαναγκασμό των διαδικτυακών πλατφορμών στο να σαρώνουν ενεργά το περιεχόμενο που ανέβηκε από κάποιον χρήστη για τυχόν παράνομες πληροφορίες. Αυτό θα αυξήσει την άνευ αιτιολόγησης μαζική παρακολούθηση, αναθέτει την επιβολή του νόμου σε ιδιωτικές εταιρείες και εισαγάγει τεράστια εμπόδια για την είσοδο στην αγορά διαμεσολαβητών, παρεμποδίζοντας τον ανταγωνισμό. Γιατί απλά δεν επαρκούν όλοι οι δικηγόροι πνευματικών δικαιωμάτων που υπάρχουν στον κόσμο για να ελέγξουν όλα τα βίντεο και όλες τις φωτογραφίες που αποστέλλονται κάθε μέρα από τους χρήστες, οι πλατφόρμες θα πρέπει να βασίζονται περισσότερο στην χρήση αυτόματων αλγορίθμων ανίχνευσης που είναι γνωστοί για την αναξιοπιστία τους και θα εισάγουν και τεράστια εμπόδια στις νέες εισόδους επιχειρήσεων στην αγορά.

Τέλος, οι πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Oettinger υπεράσπισης του γεωμπλοκαρισμάτος (geoblocking) – μάλιστα χαρακτήρισε και έναν δημοσιογράφο ως “Ταλιμπάν” επειδή του εξήγησε την ματαιότητα του – έφεραν τη συναίνεση στο πλαίσιο του Σώματος σε μια σοβαρή αμφιβολία. Αυτό γίνεται πλέον ένα σημείο καμπής (make-or-break) για τον τρόπο που ο κος Γιούνκερ έχει δομημένη την Επιτροπή του: Μπορεί ο Αντιπρόεδρος να εγγυηθεί ότι η Επιτροπή δεν είναι πολλαπλών (και διαφορετικών) απόψεων σχετικά με την ενιαία ψηφιακή αγορά;

Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, ο δημιουργός αποποιήθηκε όλα τα δικαιώματα copyright και τα άλλα σχετικά ή συγγενικά δικαιώματα για το έργο του.

Comments closed.