Αυτό είναι το βασικό εύρημα του σχεδίου της έκθεσής μου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αξιολογεί την Οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα (copyright) του 2001:

Παρά το γεγονός ότι η οδηγία αποσκοπεί στην προσαρμογή των πνευματικών δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή, στην πραγματικότητα, σήμερα, εμποδίζει την ανταλλαγή της γνώσης και του πολιτισμού πέρα από τα σύνορα.

Η Ευρώπη θα επωφεληθεί από πνευματικά δικαιώματα που θα προάγουν τη δημιουργικότητα και όχι μόνο με το κλείδωμα στις δημιουργίες του παρελθόντος, αλλά με το να ενθαρρύνουν σε γενικές γραμμές τη μελλοντική δημιουργία και το ξεκλείδωμα μιας πανευρωπαϊκής πολιτιστικής αγοράς.

Η έκθεσή μου καθορίζει την μεταρρυθμιστική ημερήσια διάταξη για την αναμόρφωση των πνευματικών δικαιωμάτων στην ΕΕ, όπως έχει ανακοινωθεί στο πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής. Θα την παρουσιάσω αύριο στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων, την Τρίτη 20 Ιανουαρίου περίπου στις 18:00πμ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης (βλ. σχέδιο ημερήσιας διάταξης και ζωντανή ροή βίντεο).

Θέλω τα σχόλιά σας! Παρακαλώ διαβάστε, αξιολογήστε, σχολιάστε και διαμοιράστε την έκθεσή μου στους παρακάτω συνδέσμους:

Για μια γρήγορη περίληψη των ευρημάτων, δείτε αυτό το δελτίο τύπου.

Επειδή οι εκθέσεις υπόκεινται σε ένα αυστηρό όριο χαρακτήρων, έχω υποβάλει κάποιες περαιτέρω προσθήκες και τροποποιήσεις πάνω στην δική μου έκθεση. Δείτε τες εδώ.

ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΙΕΣΗΣ (Lobby)

Από τότε που εξελέγη, έχω λάβει 86 προσκλήσεις για συνάντηση από εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων και των ενδιαφερόμενων ομάδων που σχετίζονται με τα πνευματικά δικαιώματα. Τοποθετώντας αυτές τις αιτήσεις ανά εβδομάδα, δείχνουν σαφώς μια απότομη αύξηση από την στιγμή που το όνομά μου επιλέχθηκε να είναι ο εισηγητής της παρούσας έκθεσης, στις 10 Νοεμβρίου 2014:

lobby_graph

Έκανα το καλύτερό μου για να εξισορροπηθεί η προσοχή που δίνεται στις διάφορες ομάδες συμφερόντων. Οι περισσότερες αιτήσεις προέρχονταν από εκδότες, διανομείς, οργανισμούς διαχείρισης συλλογικών δικαιωμάτων, παρόχους υπηρεσιών και ενδιάμεσους (57% συνολικά), ενώ ήταν πιο δύσκολο να βρεθώ άμεσα με την ομάδα που πιο συχνά αναφέρεται στη δημόσια συζήτηση: τους δημιουργούς. Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης για τα πνευματικά δικαιώματα με τις απαντήσεις από πολλούς δημιουργούς δείχνουν ότι τα συμφέροντα των εταιρειών συλλογικής διαχείρισης και των μεμονωμένων δημιουργών μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους.

Αιτήσεις
συναντήσεων
meetings_requested
Δικαιούχοι
Δημιουργοί
Διαχειριστές
Παροχοι
Ακαδημαϊκοί
Χρήστες
Συναντήσεις
που έγιναν
meetings_taken

Υποστηρίζω την Διεθνής Διαφάνεια ως προς τη σύσταση από μέρους της μιας “νομοθετικής αποτύπωσης” που θα δημοσιεύονται τακτικά από κάθε εισηγητή στο Κοινοβούλιο. Δείτε τον πλήρη πίνακα με τις συναντήσεις μου με τα λόμπι παρακάτω: βλ. στο άρθρο: Πίνακας

Ποια είναι τα επόμενα βήματα

  1. Τα άλλα μέλη της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων έχουν τώρα έναν μήνα για την υποβολή τροπολογιών, οι οποίες θα συζητηθούν στις 23~24 Φεβρουαρίου. Στις 16 Απριλίου, η επιτροπή θα ψηφίσει σχετικά με την έκθεση και τις τροποποιήσεις της.
  2. Τρεις άλλες επιτροπές θα πρέπει να δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την έκθεση μου (Βιομηχανίας – Έρευνας και Ενέργειας, Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, Πολιτισμού και Παιδείας), που επίσης θα έχουν τη μορφή μιας λίστας με προτεινόμενες τροποποιήσεις.
  3. Τέλος, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητήσει, θα τροποποιήσει και θα περάσει την έκθεση. Περιμένω ότι αυτή η τελική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 20 Μαΐου.

Θα αναφέρω καλύπτοντας όλες τις εισερχόμενες προτάσεις τροποποίησης σε αυτό εδώ το blog. Η δημόσια στήριξη θα είναι απαραίτητη για να επιβεβαιωθεί το ότι αυτές οι τροπολογίες θα ενισχύουν και δεν θα “νερώνουν” την έκθεση.

Για την Επιτροπή, ο VP Andrus Ansip θα παρουσιάσει τη στρατηγική του για την ψηφιακή ενιαία αγορά τον Μάιο και η νομοθετική πρόταση του Επιτρόπου Guenther Oettinger σχετικά με τη μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων αναμένεται τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους. Περιμένω να λάβουν την έκθεσή μου, καθώς και την δημόσια διαβούλευση του περασμένου έτους, υπόψη τους – αλλά θα χρειαστώ τη βοήθειά σας για να το σιγουρέψω αυτό.

Παρακαλώ εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο μου, ακολουθήστε με στο Twitter ή παρακολουθείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να βοηθήσετε στο να κάνουμε μια λογική μεταρρύθμιση των πνευματικών δικαιωμάτων πραγματικότητα.

μετάφραση: kompeiladas

Στο βαθμό που επιτρέπεται από το νόμο, ο δημιουργός αποποιήθηκε όλα τα δικαιώματα copyright και τα άλλα σχετικά ή συγγενικά δικαιώματα για το έργο του.

Comments closed.