Een maand geleden hebben we geschiedenis geschreven: We hebben een Europees wetsvoorstel tegengehouden waarmee onze vrijheid van meningsuiting ernstig zou worden beperkt. Het is een “ongekende nederlaag” geweest voor machtige lobby’s, die altijd aandrongen op een verdere aanscherping van het auteursrecht. Dank aan iedereen die heeft bijgedragen!

We hebben de trein gestopt — maar het werk is nog niet af: nu moeten we het op de goede spoor zetten.

Beslissingsdag: 12 september

Op 12 september zullen de leden van het Europees Parlement stemmen over het doorvoeren van de auteursrechtrichtlijn. Tot 5 september kunnen voorstellen worden ingediend.

Het doel is duidelijk: het Europees Parlement moet alternatieven voor artikel 11 en artikel 13 aannemen, alternatieven die online platforms niet dwingen uploadfilters te installeren en die geen bedreiging vormen voor hyperlinks en tekstfragmenten met een aanvullend auteursrecht.

Nog enkele verkeerde beslissingen van de juridische commissie moeten ook worden herzien: met een meerderheid van slechts één stem heeft de commissie besloten om geen copyright-uitzondering voor door gebruikers gegenereerde content te eisen (zoals remixes, lip-dubs of fan-fictie) en weigerde te verduidelijken dat hyperlinken geen inbreuk van het auteursrecht is. In plaats daarvan riep het op tot exclusieve rechten voor de organisatoren van sportevenementen, waardoor fans hun eigen foto’s van wedstrijden niet zouden mogen plaatsen (amendement 76). De commissie wil ook dat zoekmachines voor afbeeldingen dure licentieovereenkomsten moeten sluiten om afbeeldingen op internet vindbaar te maken (amendement 79).

Ik zal samenwerken met onze bondgenoten in het Europees Parlement om een goed resultaat te krijgen. Tegelijkertijd zullen mensen in heel Europa steun bieden.

Actiedag: 26 augustus

Download sign as PDF

We hebben nog niet gewonnen. Na de eerste schok van het verliezen van de stemming in juli, kwamen de voorstanders van upload-filters en de “link-belasting” met een gewiekst verhaal om de massale publieke tegenstand tegen de voorstellen te bagatelliseren:

Ze beweren dat het massale protest van de bevolking nep was, gegenereerd door bots en georkestreerd door grote internetbedrijven. Volgens hen vinden de mensen in Europa hun vrijheid van meningsuiting niet echt belangrijk. We geven eigenlijk niet genoeg om de EU-wetgeving dat we onze stem laten horen. We zullen gewoon lijdzaam toekijken hoe ons internet beperkt wordt tot het dienen van zakelijke belangen.

Deze bewering wordt door mensen in heel Europa weerlegd: ze gaan op 26 augustus de straat op. Nu we de mijlpaal van 1 miljoen online handtekeningen bijna bereikt hebben, valt het verzet tegen uploadfilters en een linkbelasting niet langer te ontkennen. De boodschap:

1 miljoen mensen verdedigen zich tegen censuur en controle! #SaveYourInternet Tweet dit!

Doe mee op zondag 26 augustus in een stad bij jou in de buurt. Verschillende groepen (lokale partijen, allianties en individuen) organiseren acties in heel Europa:

Als je een protest in uw stad kunt organiseren of je weet van een, laat het dan aan mijn team weten en wij zullen het toevoegen aan de kaart. Vergeet niet contact op te nemen met lokale politici en partijen die tegen de plannen hebben gestemd, en laat het de lokale media weten!

Zodra ik over andere protesten hoor, zal ik de exacte tijden en locaties van de protesten op Facebook en Twitter delen.
Ikzelf zal er in Berlijn bij zijn — en jij?

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.