Zpátečnický plán na reformu kopírovacího monopolu, který dnes představil eurokomisař Oettinger, představuje pro Internet katastrofu. Oettinger celou reformu kopírovacího monopolu podřídil korporátním zájmům a vykašlal se na zájmy umělců a uživatelů. Tento pokus přetvořit web ku prospěchu analogových obchodních modelů je odsouzen k neúspěchu a způsobí značné škody.

Chystaný zvláštní kopírovací monopol pro zpravodajské servery omezí svobodu projevu na Internetu a poškodí jak malé vydavatele, tak začínající inovativní firmy. Prospěch z něj nebude mít nikdo: Internetové platformy i uživatelé prostě přestanou zveřejňovat odkazy na evropské zprávy s obrázky a krátkými úryvky, které přitahují pozornost čtenářů, ale jejichž zveřejnění bude nově vyžadovat licenci. Když se zpoplatní přístupové kanály, přes které dnes uživatelé vyhledávají evropské zprávy, tak to nevynahradí klesající příjmy vydavatelů, ale jen to poškodí jejich online publikace. Kopírovací monopol problémy novinových vydavatelů nedokáže vyřešit.

Oettingerovo ujišťování, že se změna nedotkne koncových uživatelů sdílejících odkazy, je pouhé slovíčkaření. Odkazy zveřejněné na sociálních sítích dnes automaticky obsahují i úryvek z odkazovaného článku, který bude podle návrhu zcela jasně po dobu 20 let od zveřejnění vyžadovat licenci. Není v něm žádná výjimka pro jednotlivce. Podle tohoto návrhu by bylo nelegální zveřejnit na Facebooku i odkaz na článek z roku 1996. Oettingerovy výmluvy popřel i proslov předsedy Junckera o stavu unie, ve kterém novinovým vydavatelům sliboval nárok na peníze „bez ohledu na to, jestli je [jejich obsah] zveřejněn pomocí kopírky nebo odkazu na Internetu.“

Evropský parlament již tento nápad ve svých usneseních o Jednotném digitálním trhu několikrát odmítl. A musí ho odmítnout znovu. Europoslanci ze všech politických frakcí již společně vyjadřují svůj nesouhlas.

Další návrhy uvalit nové povinnosti na servery poskytující uživatelský obsah navíc ohrožují jak začínající evropské firmy, tak komunitní platformy jako je Wikipedie. V rozporu s předchozími prohlášeními místopředsedy Ansipa zůstane diskriminace formou geoblokingu legální – digitální hranice budou i nadále bránit platícím zákazníkům v přístupu ke službám na streamování videa z jiných členských států. Nebyly vyslyšeny ani hlasy půl milionu Evropanů, kteří žádali zavedení svobody panoramatu do celé EU.

Jedinou přínosnou částí návrhu jsou nové výjimky pro vzdělávací, vědecké a archivní instituce – jenže ani ty, ani narychlo přidané plány zavést do evropských měst bezplatné Wi-Fi tento příšerný návrh nezachrání.

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.