Er is al veel geschreven over het gevaar van de voorgenomen EU-hervorming van het auteursrecht voor de online vrijheid van meningsuiting, voor memes en remixen, voor softwareontwikkelaars en start-ups. Maar er is nog een andere groep die zwaar getroffen zou worden door de geplande wet als deze wordt aangenomen zoals momenteel opgesteld: sportliefhebbers in heel Europa.

Wat uploadfilters betekenen voor de sport

Zoals u wellicht heeft gehoord, zou artikel 13 “censuurmachines” in het leven roepen die al uw berichten op internetplatforms controleren en deze scannen op vermeende auteursrechtinbreuken. Als deze filters uw upload niet goedkeuren, zal deze nooit online gaan.

Uploadfilters zouden verhinderen dat een video, zelfs de kortste fragmenten van sportuitzendingen, het daglicht zien: commentaar, supercuts, sportgerelateerde memes (zoals Neymar Rolling) en andere waardevolle werken van fans worden automatisch geblokkeerd.

Uploadfilters GIF censureren
Uploadfilters zouden deze GIF censureren

Filters kunnen niet bepalen of uw gebruik van een dergelijk fragment (bijvoorbeeld een video van 3 seconden met een bijzonder interessant doel) is toegestaan onder een auteursrechtuitzondering — zoals die gelden voor citaatrecht of parodie — of niet. Om juridische aansprakelijkheid te voorkomen, zullen platformen het zekere voor het onzekere nemen en alles blokkeren wat een probleem kan zijn. U moet handmatig een beroepsprocedure doorlopen voor zelfs de meest volkomen legale berichten.

Maar het is in combinatie met een nieuw, extra auteursrecht, waar sommigen in het Europees Parlement naar streven, dat uploadfilters echt onaangenaam kunnen worden:

Een nieuw copyright voor sportevenementen?

Zonder voorafgaand overleg over de kwestie, heeft de juridische commissie van het Europees Parlement met de kleinst mogelijke meerderheid de eis aangenomen dat een nieuw artikel aan de hervormingswet wordt toegevoegd:

Juridisch jargon: In gewoon Nederlands:
Artikel 12 bis
De lidstaten verlenen organisatoren van sportevenementen de in artikel 2 [reproductie] en artikel 3, lid 2 [beschikbaar stellen] van Richtlijn 2001/29/EG en artikel 7 [fixatie] van Richtlijn 2006/115/EG bedoelde rechten.
In de EU hebben organisatoren van sportevenementen de exclusieve rechten om hun evenementen te reproduceren, beschikbaar te stellen of op te nemen.

Dit nieuwe recht zou het illegaal maken om kiekjes te maken of te filmen van bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd vanuit het publiek, met uw eigen telefoon of camera. Fan vlogs, selfies in het stadion, het documenteren van choreografieën zouden allemaal onder dit voorstel vallen.

Copyright Sport Merci
(cc) shivapat

Dit recht zou clubs en competities een ongekende mate van controle geven over wat fans kunnen doen in het stadion. Ze zouden ervoor kunnen kiezen om dit recht selectief op te leggen aan bijvoorbeeld het onderdrukken van protesten of het pesten van onaangename fans.

Wikipedia zou honderden foto’s van sterren en spelers genomen tijdens sportevenementen moeten verwijderen.

Het is onduidelijk welk probleem dit zou moeten oplossen. Sportuitzendingen zijn reeds beschermd door het daarmee samenhangende recht op uitzending, waar sportorganisatoren het exclusieve recht verkopen om live-wedstrijden in een bepaald land aan omroepen te laten zien. Deze rechten genereren al enorme inkomsten voor de organisatoren van topsport. Fans die hun eigen opnames van hun persoonlijke ervaringen verspreiden — vaak uren nadat de wedstrijden zijn afgelopen — dienen slechts om een sport of een team te promoten.

Als we verder kijken dan de grote voetbalcompetities, zijn er veel sporten die dringend verslaggeving en weergave nodig hebben en moeite hebben om het te krijgen. Dit nieuwe recht zou het nog moeilijker maken voor hen om enige aandacht te krijgen, aangezien iedere belichting automatisch zou worden geblokkeerd door filters die aannames maken. Sportbeheerders die wanhopig willen dat mensen de sport en zijn belangrijkste spelers en discussiepunten zien, zullen merken dat ze nog minder aandacht krijgen, zelfs in markten waar er geen vraag is naar de sport (denk aan cricket in continentaal Europa of handbal in het VK).

Red de fancultuur

Fans zijn wat sport in de eerste plaats waardevol maakt. Premiumsporten zijn premium omdat veel mensen gepassioneerd over hen zijn — dit nieuwe recht zou een regelrechte aanval zijn op de grootste supporters van sportevenementen door het moeilijker te maken voor hen om zelfs de meest elementaire onderdelen van de sport bij te houden.

Copyright Action Week WebBannerHet Europees Parlement zal op 12 september over deze wet stemmen.

Als u niet tevreden met het ontwerp bent, bel dan vandaag uw Europarlementariër met de gratis tool op saveyourinternet.eu en vraag hen om te stemmen tegen uploadfilters en aanvullende auteursrechten voor organisatoren van sportevenementen. Het duurt slechts een minuut en het is de taak van uw vertegenwoordigers om naar uw zorgen te luisteren!

To the extent possible under law, the creator has waived all copyright and related or neighboring rights to this work.

Comments closed.